ProSweets Cologne e ISM: forti e innovative

ProSweets Cologne e ISM: forti e innovative

Das Logo ist ein international geschütztes Warenzeichen. Das Nutzungsrecht für Journalisten ist auf die Berichterstattung über diese Messe beschränkt. Form und Farbe dürfen nicht geändert werden.  The Logo is an international trademark. Journalists are granted a limited right to use it for the coverage of this Trade Fair. Neither form nor colour may be altered.

ProSweets Cologne e ISM hanno dato prova di essere la piattaforma centrale attorno alla quale hanno ruotato i temi più attuali dell’industria: tecnologie, ingredienti, forniture, confezionamento dolci e snack 

“Alle aziende produttrici di prodotti dolciari e snack serve un’industria delle subforniture forte e innovativa”, afferma Katharina C. Hamma, Chief Operating Officer di Kölnmesse alla conclusione di ProSweets Cologne. “In questo contesto ProSweets Cologne 2018 dà prova delle proprie competenze e del suo ruolo di piattaforma centrale di informazioni e acquisti per il settore”. Per quattro giorni in fiera tutto è ruotato intorno agli ambiti tematici di materie prime e ingredienti, confezioni per prodotti dolciari e tecnologie di packaging, macchine e impianti, ma anche a segmenti secondari come per esempio sicurezza alimentare e gestione della qualità. Con oltre 20.000 visitatori specializzati ProSweets Cologne ha messo a segno un deciso aumento di pubblico rispetto alle edizioni precedenti; è aumentato in particolare il numero di operatori esteri. Come sempre ProSweets Cologne ha sfruttato le sinergie generate da ISM, la più grande fiera al mondo per prodotti dolciari e snack che ha luogo in parallelo e a cui hanno esposto 1.656 aziende. La qualità degli operatori e gli incontri hanno convinto appieno i 325 espositori di ProSweets Cologne 2018.

Anche nel 2018 ProSweets Cologne ha presentato l’intera varietà delle tematiche di rilievo per tutte le fasi preliminari, di produzione e di confezionamento. Oltre ai player leader nel settore delle subforniture, in fiera sono intervenute anche numerose piccole e medie aziende. Dopo l’andamento positivo dell’edizione 2018 oltre l’80% degli espositori ha già pianificato con certezza il ritorno nel 2019.

prosweet_18_002_041Le modifiche a ricette, modalità di somministrazione e packaging auspicate dal settore per soddisfare i desideri dei consumatori hanno caratterizzato gli incontri presso gli stand e le conferenze del programma collaterale. Fra i temi affrontati sono annoverati la multisensorialità, il rapporto fra i singoli ingredienti, l’impatto dei dolcificanti alternativi sulla ricetta nel suo complesso, ma anche le questioni di sicurezza alimentare. Le ottimizzazioni meccaniche e tecnologiche, l’uso efficiente delle risorse, così come le soluzioni volte ad aumentare la trasparenza della filiera hanno decisamente incontrato l’interesse degli operatori.

I visitatori specializzati sono giunti in rappresentanza sia della direzione delle rispettive aziende, che dei settori di ricerca, sviluppo e progettazione. Il sondaggio condotto evidenzia il loro notevole potere decisionale in azienda in materia di acquisti e forniture; un’impressione condivisa anche dagli espositori. “Abbiamo avuto che fare con professionisti altamente qualificati che pianificavano investimenti e ampliamenti di impianti esistenti”, afferma un importante produttore di macchinari.

Un catalizzatore dell’interesse è stato il tema packaging, affrontato quest’anno anche dalla mostra speciale “Packaging – Function meets Design”. Il tema Ingredients ha anch’esso riscosso ancora forte interesse e i Guided Tours della DLG, al motto di “Reformulation”, hanno accolto molti partecipanti. Non sono stati solo gli espositori di ISM ad avvalersi dell’offerta di informazioni e networking di ProSweets Cologne; si è registrata anche una folta schiera di visitatori di alto livello di altre aziende, sia tedesche che estere.

ISM, in contemporanea a ProSweets Cologne, si è chiusa anch’essa con ottimi risultati: sono stati registrati 37.500 visitatori specializzati da 144 paesi e a ISM 2018 hanno partecipato 1.656 espositori da 73 paesi.

I concept di ISM e ProSweets Cologne si integrano alla perfezione; le due rassegne insieme coprono l’intera filiera, partendo dalle materie prime, passando per la produzione e il packaging per arrivare al prodotto finito pronto per la vendita.

La prossima edizione di ProSweets Cologne, sempre in contemporanea con ISM, si terrà dal 27 al 30 gennaio 2019.

www.prosweets-cologne.com / www.ism-cologne.com

Strong and innovative

ProSweets Cologne and ISM proved to be the main platform for the industry focusing on technology, ingredients, supply, packaging and systems for sweets and snacks of tomorrow

“Sweets and snacks manufacturers need a strong and innovative supplier industry,” stated Katharina C. Hamma, Chief Operating Officer of Kölnmesse, at the close of ProSweets Cologne. “Against this background, ProSweets 2018 clearly demonstrated its expertise and significance as a central information and procurement platform for the industry.” For four whole days, the trade fair was dedicated to raw materials and ingredients, sweets packaging and packaging technology, machines and systems as well as secondary areas, such as food safety or quality management. Attracting over 20,000 trade visitors, ProSweets Cologne recorded a significant increase in the number of visitors compared to previous events. Particularly the number of foreign trade visitors increased. As always, ProSweets Cologne profited from the synergies of ISM, the world’s largest fair for sweets and snacks, which was held parallel with 1,656 exhibiting companies. In principle, the quality of the trade visitors and discussions convinced the 325 exhibitors of ProSweets Cologne 2018.

Once again in 2018, ProSweets Cologne also presented the wide range of themes that are significant in the pre-stages, production and packing sectors. In addition to the leading suppliers from the supplier industry, numerous smaller and medium-sized companies were also represented at the trade fair. After the successful outcome of the trade fair in 2018, over 80 percent of the exhibitors already definitely plan to return in 2019.

The changes to formulas, presentation forms and packing that is strived for by the consumer-oriented industry dominated the discussions at the stands as well as the lectures on the event programme. Multisensory technology, the relationship between the individual ingredients, the influence of alternative sweeteners on the overall recipe, but also issues regarding food safety were addressed in detail. Machine and technological optimisations, resource efficiency as well as solutions for providing transparency along the supply chain met with great interest among the trade visitors.

The trade visitors comprised of executives of the companies as well as employees from the research, development and construction departments. According to a survey, they had great influence on the procurement and buying decisions within their companies, an impression that was also conveyed by the exhibitors. “We held discussions with highly-qualified specialists, who were contemplating investments and the expansion of existing machinery,” commented one large machine manufacturer.

The interest in the theme packing, which was additionally featured in the “Packaging – Function meets Design” special event this year, was very high. The theme ingredients also proved to be of ongoing interest. For example, the guided tours of the DLG entitled “Reformulation” were once more very well-attended. In general, it is not only the exhibitors of ISM, who intensively make use of the information and networking offer of ProSweets Cologne. Top visitors from other companies, both from home and abroad, were registered in high numbers as well.

ISM, held parallel to ProSweets Cologne, also achieved very good results. 37,500 trade visitors from 144 countries were registered. 1,656 exhibitors from 73 countries took part in ISM 2018.

The concepts of ISM and ProSweets Cologne complement each other perfectly. Together they cover the entire value chain from the raw materials, production and packing, through to ready-for-sale products.

The next ProSweets Cologne and ISM will take place from 27 to 30 January 2019.

www.prosweets-cologne.com / www.ismcologne.com